Παγκόσμιο Κύμα Δράσης για την Εκπαίδευση

~ deutsch ~ english ~ español ~ français ~ italiano ~ русский ~ türkçe ~

Παγκόσμιο Κύμα Δράσης για την Εκπαίδευση

[Οκτώβριος – Νοέμβριος 2010]

Κατά τη διάρκεια μίας παγκόσμιας διαδικτυακής συνάντησης [7 Μαρτίου] γύρω από το θέμα «Παγκόσμιο Φοιτητικό Κίνημα», στην οποία συμμετείχαν ακτιβιστές από τη Σιέρα Λεόνε, τις ΗΠΑ, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, τις Φιλιππίνες και το Κόσοβο, οι συμμετέχοντες αποφάσισαν τη διοργάνωση ενός καλέσματος για ένα «Παγκόσμιο Κύμα Δράσης για την Εκπαίδευση».

Το «κύμα» θα ξεκινήσει με συντονισμένες διαμαρτυρίες σε περιοχές του κόσμου, όπως την Εθνική Μέρα Δράσης στις ΗΠΑ στις 7 Οκτωβρίου. Οι διαδηλώσεις ενάντια στην συνάντηση του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον στις 8-10 Οκτωβρίου που αυτή τη στιγμή οργανώνονται αποτελούν, σύμφωνα και με τους διοργανωτές τους, μέρος αυτού του «παγκόσμιου κύματος».

Είναι ζωτικής σημασίας να υπάρξει διακίνηση πληροφοριών στα Αγγλικά σχετικά με κάθε είδους εκπαιδευτικές διαμαρτυρίες που λαμβάνουν χώρα εντός αυτού του χρονικού πλαισίου (Οκτώβριος/ Νοέμβριος), ιδιαίτερα στο ξεκίνημα του «κύματος». Η ροή πληροφοριών θα εμπνεύσει ακτιβιστές και ομάδες για την εκπαίδευση σε όλο τον κόσμο για να αναλάβουν με τη σειρά τους δράση.

Η ιδέα είναι οι συντονισμένες διαμαρτυρίες να κορυφωθούν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της «Παγκόσμιας Φοιτητικής Ημέρας» (17 Νοεμβρίου), δηλαδή 15-21 Νοεμβρίου. Μεταξύ άλλων, ομάδες από τη Σιέρα Λεόνε, τις Φιλιππίνες, την Ιταλία και το Κόσοβο έχουν ήδη επιβεβαιώσει ότι θα συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Στις 16 Ιουνίου γίναμε ήδη μάρτυρες της «Ημέρας Ενωμένων Συμβολικών Δράσεων». Τη μέρα εκείνη οι συμμετέχουσες ομάδες ανακοίνωσαν την διοργάνωση για αυτό το Φθινόπωρο του «Παγκόσμιου Κύματος Δράσης για την Εκπαίδευση», και δημοσίευσαν ένα προσχέδιο για μία «παγκόσμια ανακοίνωση τύπου».


Μία σύνοψη των αναφορών για τις 16 Ιουνίου που ελήφθησαν ως τώρα είναι διαθέσιμη εδώ.

Το «παγκόσμιο κύμα» θα είναι μία μεγάλη ευκαιρία να δημιουργηθεί ένα ισχυρότερο διεθνές δίκτυο και να δείξουμε ότι είμαστε ενωμένοι στον αγώνα μας για ελεύθερη και απελευθερωτική εκπαίδευση, η οποία είναι προσβάσιμη σε όλους. Έχει τη δυναμική να εμπνεύσει και να ενώσει ανθρώπους παγκοσμίως, όπως και να συμβάλει στη αφύπνιση συνειδήσεων, με το να δείξει ότι ο αγώνας μας είναι παγκόσμιας έκτασης. Το ευρύ χρονικό πλαίσιο (Οκτώβρης – Νοέμβρης) δίνει σε περισσότερες ομάδες την ευκαιρία να συμμετέχουν.

Τα παρακάτω τρία στοιχεία θα βοηθήσουν στη δημιουργία του πλαισίου του «παγκόσμιου κύματος»:

  • Επικοινωνία και συντονισμός: όλοι μπορούν να κάνουν χρήση της υποδομής (π.χ. mailing list, forums, ημερολόγιο, παγκόσμιες δικτυακές συναντήσεις) για να προτείνουν, να ανακοινώσουν και να συντονίσουν δράσεις, όπως και να ενημερώσουν για δράσεις που έγιναν με οπτικό υλικό! Όλοι καλούνται να διαμορφώσουν τη πλατφόρμα με το όνομα «Παγκόσμιο Φοιτητικό Κίνημα», και να συμμετέχουν σε συζητήσεις σχετικές με το «παγκόσμιο κύμα» ή/και το ΠΦΚ. Μόνο αυτή η διαδικασία θα μας βοηθήσει να ενωθούμε.

Γενικά εξαρτάται από κάθε τοπικό/περιφερειακό γκρουπ/δίκτυο/συμμαχία το πώς και πότε κατά τη διάρκεια αυτών των δύο μηνών θα εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους και θα οργανώσουν δράσεις, αλλά όλοι καλούνται να συμμετέχουν στο συντονισμό και τη προπαγάνδιση – είτε με τοπικές, περιφερειακές και διεθνείς συναντήσεις, είτε σε άμεση επικοινωνία για ενημέρωση με ακτιβιστές και ομάδες οπουδήποτε στον κόσμο.

Έχουμε την τεχνολογία. Έχουμε τη γνώση. Ας τα χρησιμοποιήσουμε!

ΥΓ: όλες οι ομάδες παρακαλούνται να ανακοινώσουν τα καλέσματά τους και να στηρίξουν τα διάφορα καλέσματα ανά τον κόσμο.

--------------------------------------------------------

Δημιουργήθηκε ένα group στο facebook για το μοίρασμα πληροφοριών γύρω από το «παγκόσμιο κύμα»

Ερωτήσεις, σχόλια, προτάσεις:

Γενική επικοινωνία: united.for.education@gmail.com